ЭКОЛОГО-ТОКСИКОЛОГИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА И СОСТОЯНИЕ ВОДНОЙ ФАУНЫ ТЕКЕССКОГО ВОДОХРАНИЛИЩА. - СЛИВИНСКИЙ, Г. Г.; КРУПА, Е. Г.; ЛОПАТИН, О. Е.; МАМИЛОВ, Н. Ш.; ПРИХОДЬКО, Д. Е. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада Текес суқоймасының гидрохимиялық көрсеткіштері мен судағы жəне балық тканіндегі ауыр металдар құрамы жəне су омыртқасыздары қауымдастықтарының сандық көрсеткіштері мен ихтиофаунаның басым түрлері, қазіргі жағдайы талданған. Су көзінің ластануы дəрежесі салыстырмалы түрде жоғары емес екендігі, қоректік базасының алуан түрлілігі жəне ихтиофауна құрамында аборигендік түрлердің доминанттылығы тіркелді. Бұл оны аборигендік Балқаш бассейні ихтиофаунасын сақтау мен өсіп-өнуінің қосалқы суқоймасы ретінде қарастыруға мүмкіндік береді. The article presents the analysis of the contemporary state of Tekes reservoir by hydrological and chemical indices and content of heavy metals in water and fish organism, structure and quantitative indices of communities of water invertebrates and mass species of ichthyofauna. It has been established, that the reservoir is characterized by relatively low pollution level, variable nutritive base and predominance of native species in the ichthyofauna’s structure. That permits to consider the reservoir as the reserve for conservation and reproduction of the native ichthyofauna in Balkhash basin. В статье дан анализ современного состояния Текесского водохранилища по гидрохимическим показателям и содержанию тяжелых металлов в воде и организме рыб, составу и количественным показателям сообществ водных беспозвоночных и массовых видов ихтиофауны. Установлено, что водоем характеризуется относительно невысоким уровнем загрязнения, разнообразной кормовой базой и доминированием в составе ихтиофауны аборигенных видов. Это позволяет рассматривать водохранилище как резерват для сохранения и воспроизводства аборигенной ихтиофауны Балкашского бассейна.