ЭКОЛОГИЧЕСКАЯ ИЗМЕНЧИВОСТЬ ГОЛОГО ОCМАНА (GYMNODIPTYCHUS DYBOWSKII (KESSLER, 1874)) В ВОДОЕМАХ СРЕДНЕЙ АЗИИ И КАЗАХСТАНА. - ТИМИРХАНОВ, С. Р. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Қабыршақсыз көкбастың географиялық жекеленген популяцияларының биологиялық параметр өзгерістері зерттелген. Зайсан көлінің, Балқаш-Алакөл су алабының, Ыстық көлдің популяциялары өсу қарқыны, жас құрамы, ұрықшылдығы, уылдырықтау орыны мен уақыттарының маңызды ерекшеліктеріне қарамай бір гендік пулға жатады. Олардың өмір сүру жағдайларына қарай фенотиптік өзгерістері бар. Шу жəне Сырдария өзендерінің популяциялары ұқсас өмір сүру жағдайлары жəне ұқсас биологиялық параметрлеріне қарамай генотипте маңызды ерекшеліктері бар. Variations in biological parameters of naked osman speciemens in geographically isolated populations have been studied. Populations in Zaysan, Balkhash-Alakol, and Issyk-kul lakes basin, in spite of great variability in growth rate, age composition, fertility, time and places of spawning are а common gene pool with phenotype implementations stemming from difference in environmental conditions. Naked osman populations in reservoirs of Shu and Syrdariya rivers basins are considerably different genetically while similar in environmental conditions of habitats and practically identical in biological parameters Изучены изменения биологических параметров особей в географически изолированных популяциях голого османа. Популяции водоемов басс.оз.Зайсан, Балкаш-Алакольского бассейна и оз. Иссык-Куль несмотря на значительные различия в темпе роста, возрастном составе, плодовитости, сроках и местах нереста представляют собой единый генный пул с фенотипическими реализациями, адекватными условиями окружающей среды. Популяции водоемов в бассейне рек Шу и Сырдарья накопили значительные различия в генотипе при схожести экологических условий обитания и практически идентичных биологических параметрах.