Продуктивность и скороспелость сортообразцов яровой пшеницы в экологическом испытании яровой мягкой пшеницы в контрастных условиях Казахстана. Қазақстанның әртүрлі топырақтық-климаттық жағдайларында жаздық жұмсақ бидайдың үлгілеріның өнімділігі мен тез пі - Baimagambetova, K. K.; Abugaliev, S. G.; Tsigankov, V. I.; Berdagulov, M. A.; Kylinich V. А. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Проведена комплексная селекционная оценка 37 сортообразцов в условиях КазНИИЗиР, Актюбинской СХОС и Карабалыкской СХОС на продуктивность, скороспелость. В результате исследований выделены генотипы с максимальной экологической приспособленностью, которые проявили себя в условиях двух контрастных зон по продуктивности. Наиболее скороспелые сортообразцы Trenr, Саратовская 55, Саратовская 60, Саратовская 70, Актюбе 39, проявившиеся в двух экологических зонах, будут использованы в селекции яровой пшеницы как генетические источники повышения скороспелости и продуктивности. ҚазЕжӨШҒЗИ, Ақтөбе АШТС және Қарабалық АШТС егістік жағдайларында жаздық жұмсақ бидайдың 37 сорт үлгілеріне өнімділігі мен тез піскіштігі қасиеттері бойынша кешенді селекциялық баға берілді. Зерттеу нәтижесінде екі аймақ жағдайында өнімділігі бойынша экологиялық бейімделген генотиптер бөлініп алынды. Олардың ішінде өнімділік көрсеткіштері бойынша әрі қарай егілуге пайдалы екендігі анықталды. Екі экологиялық аймақта бөлініп алынған Trenr, Саратовская 55,Саратовская 60, Саратовская 70, Актюбе 39 жаздық жұмсақ бидайдың сорт үлгілері өнімді, тез піскіштік қасиеттері артығы үшін генотип ретінде қолдануға болады.