Қазақстан флорасындағы су өсімдіктері алисмалар (Alismataceae Vent.), теңгебастар (Butomaceae Rich.), сукөріктер (Hydrocharitaceae Juss.), амаранттар (Гүлтәжілер) (Amaranthaceae Juss.), аиздар (Aizoaceae Rudolphi.), қараоттар (Portulacaceae Juss.), тұңғиы - Аралбай, Н. К.; Қуатбаев, А. Т.; Чилдибаева, А. Ж. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Берілген мақалада Қазақстан флорасындағы су өсімдіктері алисмалар (Alismataceae Vent.), теңгебастар (Butomaceae Rich.), сукөріктер (Hydrocharitaceae Juss.), амаранттар (гүлтәжілер) –(Amaranthaceae Juss.) аиздар (Aizoaceae Rudolphi.), қараоттар (Portulacaceae Juss), тұңғиықтар (Nymphaeaceae Salisb.), мүйізжапырақтар (Ceratophyllaceae S. Gray) тұқымдастарының анықтағыш кілттері қазақ тілінде берілген. Оның ішінде: алисмалар (Alismataceae Vent.) тұқымдасынан 3 туыс, 7 түрдің; теңгебастар (Butomaceae Rich.) тұқымдасынан 1 туыс, 1 түрдің; сукөріктер (Hydrocharitaceae Juss.) тұқымдасынан 4 туыс, 4 түрдің; амаранттар (гүлтәжілер) – (Amaranthaceae Juss.) тұқымдасынан 1 туыс, 7 түрдің; аиздар (Aizoaceae Rudolphi.) тұқымдасынан 1туыс, 1 түрдің; қараоттар (Portulacaceae Juss.) тұқымдасынан 2 туыс, 2 түрдің; тұңғиықтар (Nymphaeaceae Salisb.) тұқымдасынан 2 туыс, 4 түрдің; мүйізжапырақтар (Ceratophyllaceae S. Gray.) тұқымдасынан 1 түр, 5 туыс тұқымдасынан 1 түр, 5 туыстың анықтағыш кілттері жасалды. Родовые и видовые ключи определения водных растений семейств: частуховые (Alismataceae Vent.), сусаковые (Butomaceae Rich.), водокрасовые (Hydrocharitaceae Juss.), ширицовые (Amaranthaceae Juss.), айзовые (Aizoaceae Rudolphi.), портулаковые (Portulacaceae Juss.), нимфейные (Nymphaeaceae Salisb.), роголистиковые (Ceratophyllaceae S. Gray.) В статье даны родовые и видовые ключи определения водных растений семейств Казахстана на казахском языке: Частуховые (Alismataceae Vent.) – 3 родов, 3 видов; Сусаковые (Butomaceae Rich.) – 1 рода, 1 вида; Водокрасовые (Hydrocharitaceae Juss.) – 4 родов, 4 видов; Ширицовые (Amaranthaceae Juss.) – 1 рода, 7 видов; Айзовые (Aizoaceae Rudolphi.) – 1 рода, 1 вида; Портулаковые (Portulacaceae Juss) – 2 рода, 2 видов; Нимфейные (Nymphaeaceae Salisb.) – 2 родов, 2 видов; Роголистиковые (Ceratophyllaceae S. Gray) – 1 рода, 5 видов.