Бидай сорттарындағы (Triticum aestivum l.) хлорофилл құрамы және липидтердің асқын тотығуы деңгейіне, пролинин жинақталуына, мыс иондарымен тұзданудың бірлескен әсері. Cовместное действие ионов меди и соли на уровень перекисного окисления липидов и содерж - Pahratdinova, J.; Atabaeva, S. Y.; Nurmahanova, A. S; Kenjebayeva, S. S.; Mazybaeva, K. T.; Nurgozhayeva, A. B.; Chunetova, Zh. J. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мыс иондарымен тұздың бірлескен әсеріне төзімді бидайдың Казахстанская-3, Казахстанская раняя және сезімтал Шағала сорттарындағы хлорофилл мөлшері әртүрлі өсімдіктерде ауыр металдардың әсерінен біршама төмендеген. Мыс иондарымен тұздың бірлескен әсерінде бидай сорттарында хлорофилл синтезіне кері әсер етеді немесе пигменттер синтезіне қажетті элементтердің сіңірілуін төмендетеді. Бидайдың сезімтал сорттарында ЛАТ деңгейі төзімді сорттарға қарағанда жоғары болатындығы анықталған, сонымен қатар бидайдың төзімді сорттарында пролиннің жинақталуы жоғарлаған. Cовместное действие ионов меди и соли на уровень перекисного окисления липидов и содержание хлорофилла, содержание пролина у сортов пшеницы (Triticum aestivum l.) При совместном действии ионов тяжелых металлов (Cu) и засоления показания по содержанию хлорофилла были значительно снижены у устойчивых сортов пшеницы Казахстанская-3, Казахстанская ранняя и чувствительного сорта Шагала. При совместном действии ионов меди и засоления у различных сортов пшеницы синтез хлорофилла уменьшается, в частности при синтезе пигментов уменьшается впитывание нужных элементов. У чувствительных сортов пшеницы уровень ПОЛ был выше по сравнению с устойчивыми сортами, также у устойчивых сортов показания пролина были повышены.