Байқоңыр ғарыш айлағының Қызылорда облысының демографиялық жағдайына әсері. Влияние космодрома «Байконур» на демографическую ситуацию Кызылординской области. - Toregozhina, Zh. R.; Kerimbay, B. S.; Kambarova, M. K. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Бұл мақалада бір кездері Қазақстанның інжу-маржаны атанған көгілдір су айдыны Арал теңізі бар Қызылорда облысының қазіргі экологиялық жағдайының демографияға әсері қарастырылған. Облыс аумағында әлемдегі ең ірі әскери-ғарыштық, ғылыми-техникалық, өндірістік кешен «Байқоңыр» ғарыш айлағы орналасқандықтан, экологиялық дағдарыс осы кешеннің жұмысымен байланысты қарастырылды. В статье рассматривается влияние экологических проблем на демографическую ситуацию Кзылординской области, где в недавнем прошлом находилась жемчужина Казахстана – Аральское море. В связи с тем, что на территории области находится самый крупный в мире военно-космический, научно-технический, производственный комплекс «Байконур», экологический кризис рассматривается с его деятельностью.