Принципы применения методов биоиндикации при определении уровня нарушенности экосистем - Бияшева, З. М.; Кенжин, Ж. Д.; Керимкулова, А. Б.; Бигалиев, А. Б. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Бұл жұмыста Каспийдың солтүстік бөлігіне тән биоиндикаторлар – Sander luciopercа L.(тісті) және Sander volgensis G.(берш) сипатталған. Сегіз ауыр металдың және канцерогеннің (бенз(а)пирен) гидробионттардың ішкі мүшелерінде жинақталуы зерттелді. Атомды-адсорбциондық спектрофотометрия және газды-сұйықтық хроматография әдістері пайдаланды. Sander luciopercа L. және Sander volgensis G. гидробионт түрлері қоршаған ортаның мұнай өнімдері және ауыр металдармен ластануында түр-индикаторлар ретінде қолдану мүмкін екендігі көрсетілді