Гепатопротекторный эффект препарата растительного происхождения при интоксикации тетрахлорметаном - Кайынбаева, А. К.; Тулеуханов, С. Т.; Мурзахметова, М. К.; Утегалиева, Р. С.; Аралбаева, А. Н.; Турмухамбетова, В. К. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Іn vivo жағдайындағы зерттеулер тетрахлорметанмен улану кезіндегі фитопрепаратты пайдалану клетка мембраналарының төзімділігін арттырып, гепатотоксиканттың зақымдаушы əсерінен қорғайтынын көрсетті. Бұл кезде бауырдың микросомалды фракцияларындағы асқын тотығу үдерістерінің қарқындылығы төмендеп,супероксиддисмутаза белсенділігінің артатындығы байқалды. Сондай-ақ фитопрепараттың бауыр клеткаларына оңынан əсер ететіндігі қан сарысуының биохимиялық көрсеткіштерін (аминотрансферазалардың белсенділігі) зерттеу нəтижелері растады.