Моделирование и коррекция психо моторных расстройств животных - Муталханов, М. С.; Ермеков, М. Е.; Молдагалиева, Д. Ж.; Шарипова, С. А.; Дюсембин, Х. Д.; Оксикбаев, Б. К. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Бұл мақалада жаңа туылған нəрестелердің психомоторлық бұзылыстардың реттелуі нəтижелері көрсетілген. Осылайша егеуқұйрықтың ұрғашыларына екіқабаттылықтың 14-ші күні кезінде аминотикалық сұйықтықпен немесе олардың ұрпақтарының церебральді ишемиялы қан сарқылумен əсер еткенде олардың ұрпақтарының құрылымдық жəне функционалды бұзылуына алып келеді. Ұрпақтарында эмбриотоксикалық жəне тетрогенді эффектілер пайда болады, сонымен қатар өмірге деген мүмкіншілік төмендейді, жүйке жүйесінің қалыпты дамуы тоқтатылып психомоторлы жəне когнитивті бұзылыстарға алып келеді.