Индуцированный мутагенез , отдаленная и внутривидовая гибридизация в селекции мягкой пшеницы - Шулембаева, К. К.; Чунетова, Ж. Ж .; Даулетбаева, С. Б.; Токубаева, А. А. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Бидайдың өнімділігін жоғарылатудың бірден бір жолы оның генотипін жақсарту – селекция үшін өзекті мəселелердің бірі. Қазіргі кезде əдеттегі селекциялық-генетикалық əдістермен қатар, беккросты селекция, алшақ будандастыру, экспериментал- ды мутагенез əдістерін бірге қолдану арқылы бидайдың құнды формаларын сұрыптап алуға мүмкіндік береді. Жұмыста моно фосфордың (H3PO4) 0,1% жоғарғы концентрациясы өсімдіктердің биомас сасының жоғарылауына əкеліп, əлсіз мутагендік əсер көрсетті; жұмсақ бидайды t. timopheevii, t. dicoccum, t. kiharae түрлерімен будандастырған кездегі гибридттердің фертил ділігі шағылыстыру бағытына жəне сорттың генотипіне тəуелді екендігі анықталды; Надежда сортының геномы жабайы түрлердің геномдарына сəйкес келеді.