АНТИМУТАГЕННАЯ АКТИВНОСТЬ СУБСТАНЦИЙ, ВЫДЕЛЕННЫХ ИЗ РАСТЕНИЙ LIMONIUM CЕМЕЙСТВА PLUMBAGENACEAE (= LIMONIACEAE LINCZ.) СООБЩЕНИЕ II. АНТИМУТАГЕННЫЙ ПОТЕНЦИАЛ СУБСТАНЦИЙ ИЗ НАДЗЕМНОЙ ЧАСТИ РАЗЛИЧНЫХ ВИДОВ LIMONIUM. - КОЛУМБАЕВА, С. Ж. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Симметриялық емес диметилгидразиннің мутагендік қабілеттілігіне L. myrianthum, L. otolepis, L. popovii, L. leptophyllum жəне L. suffruticosum-нің жер үсті бөлімдерінен алынған биологиялық белсенді кешенді заттары бар өсімдіктер сығындыларының модификацияланған əсері зерттелді. Ксенобиотикті өсімдіктер сығындыларымен бірге қолданғанда НДМГ-мен өңделген арпа дəндерінің тамыр ұрық меристемасының клеткаларында хромосомалық аберрацияларының сандық деңгейі сенімді ретінде төмендеуі анықталды.Limonium-нің əр түрлерінің жер асты жəне жер үсті бөлімдерінен алынған өсімдік сығындыларында антимутагендік белсенділігінің деңгейі бойынша сенімді айырмашылық табылған жоқ.Modifying influence of vegetative extracts from overground part of L. myrianthum, L. otolepis, L. popovii, L. leptophyllum and L. suffruticosum, biologically active substances containing a complex, on mutagen effect ofunsymmetrical dimethylhidrazine (NDMH) is studied. It was established, that at joint application of xenobiotic and vegetative extracts authentic decrease in a level of chromosomal aberrations in seed barley induced by NDMH. It was not revealed authentic distinctions on a level of antimutagen activity of vegetative extracts from underground parts of plants. It is not revealed authentic distinctions on level of antimutagen activity of the vegetative extracts from underground and overground parts of various kinds Limonium.Изучено модифицирующее влияние растительных экстрактов из надземной части Limonium myrianthum, L. otolepis, L. popovii, L. leptophyllum и L. suffruticosum, содержащих комплекс биологически активных веществ, на мутагенный эффект несимметричного диметилгидразина. Установлено, что при совместном применении ксенобиотика и растительных экстрактов наблюдается достоверное снижение уровня хромосомных аберраций в клетках зародышевой корневой меристемы семян ячменя, индуцированных НДМГ. Не выявлено достоверных различий по уровню антимутагенной активностирастительных экстрактов, выделенных из подземной и надземной частей различных видов Limonium.