О ВЛИЯНИИ БИОЛОГИЧЕСКИХ РИТМОВ НА ИЗМЕНЕНИЯ УРОВНЯ ГОРМОНОВ НАДПОЧЕЧНИКОВ ПРИ СТРЕССЕ. - ГУМАРОВА, Л. Ж. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Созылмалы стресс жағдайында егеуқұйрықтардың перифериялық қанында бүйрек үсті бездерінің гормондардың ортатəуліктік мөлшеріне жыл маусымдарының əсері қарастырылған. Қыс жəне күз маусымдарында гипокинезияның екінші тəулігінде катехоламиндердің мөлшері төмендейді, кортикостерон мөлшері жоғарылайды, жазда жəне көктемде стрестің əсерінің ұзақтығы өзгермелі болғаныменкатехоламиндердің мөлшері бір деңгейде сақталады. Гипокинезияның екінші тəулігінде егеуқұйрық қан плазмасында кортикостерон ортатəулік мөлшері жыл бойы жоғарылайды, кортикостеронконцентрациясының ең жоғары мəндері көктем жəне жаз айларында байқалады. Стресс əсеріне жауабы ретінде жалпы кортикостеронның көбеюі қыс айларында байқалды.The influence of the seasons of the year on the daily average maintenance of hormones of adrenal glands is analyzed during chronic stress in the peripheral blood of rats in conditions of natural light-dark cycle. During thewinter and autumn periods, the maintenance of catecholamines for the second 24-hour period of immobilization decreases. In the spring and summer periods, at the same duration of stressful influence, the stabilization of catecholamines is observed. The daily average maintenance of corticosterone in the plasma of rats for the second 24-hour-period of immobilization rises in the course of the whole year, and the highest concentrations of corticosterone are observed in the spring and summer months. The highest indicator of the gain of general corticosterone in response to stressful influences is observed in winter months.Анализируется влияние сезонов года на среднесуточное содержание гормонов надпочечников при хроническом стрессе в периферической крови крыс в условиях естественного освещения. В зимний и осенний периоды содержание катехоламинов на вторые сутки гипокинезии снижается, весной и летом при той же продолжительностистрессового воздействия наблюдается стабилизация уровня катехоламинов. Среднесуточное содержание кортикостерона в плазме крови крыс на вторые сутки гипокинезии повышается в течение всего года, наиболее высокие значения концентрации кортикостерона наблюдаются в весенние и летние месяцы. Наиболее высокий показательприроста общего кортикостерона в ответ на стрессовое воздействие наблюдается в зимние месяцы.