Гидрохимическая и токсикологическая характеристики состояния реки Урал в пределах Западно-Казахстанской области. Батыс Қазақстан облысы аумағындағы Жайық өзенінің гидрохимиялық және токсикологиялық сипаттамасы. - Shimshikov, B. E.; Izbasarova, A. K. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Приведены характеристики гидрохимических и токсикологических показателей реки Урал по сезонам 2011-2013 г.г. Показаны изменения общей минерализации, перманганатной окисляемости, содержания нитратов, нитритов и тяжелых металлов. Дана количественная оценка загрязняющих веществ воды р.Урал. Проведен расчет трансграничных загрязнений, поступающих в область по реке Урал с паводковым и меженным стоком. Показаны изменения химического состава реки. Установлено загрязнение по отдельным компонентам [медь, цинк, хром (VI) железо]. Жайық өзенінің 2011-2013 жылдардағы маусымдық көрсеткіштерінің гидрохимиялық және токсикологиялық сипаттамасы келтірілген. Өзеннің жалпы минерализациялануы, перманганаттық қышқылдануы, нитраттар мен нитриттердің құрамы және ауыр металдардың үлесі көрсетілген. Жайық өзенін ластаушы заттардың сандық бағалануы келтірілген. Су тасуы кезіндегі және жазда өзеннің құрғауы, азаюы уақытындағы, аймаққа өзен арқылы түсетін трансшекаралық ластаушылары есептелген. Өзеннің химиялық құрамының өзгеруі көрсетілген. Әртүрлі компоненттер бойынша ластану деңгейі анықталған [мыс, цинк, хром (VI) темір].