РТУТЬ В ПОЧВЕННОМ ПОКРОВЕ ПРИРОДНЫХ РТУТНЫХ ЗОН В ВЕРХОВЬЕ Р. АТ-БАШИ (КЫРГЫЗСТАН). - АСАНАЛИЕВА, Н. А. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Ат-Башы (Қырғызстан, Ат-Башы ауданы) өзені бастауының ауданындағы рудалы аймақтардың табиғи экожүйелері сынабының экология-биогеохимиялық ерекшеліктері зерттелінді. Зерттеулер нәтижесінде, Ат-Башы өзенінің төменгі ағысының сынапыаймағындағы сынаптың биогенді көшуі экожүйе нысандарында баяу жүретіндігі және топырақ қабаттарының айтарлықтай өзгеріске ұшырамағаны анықталды. Бұл провинцияның зерттелген территориясын фондық аймақтарға жатқызуға болады.The research focused ecological and biogeochemical characteristics of mercury cycle in natural ecosystems of mining zones in the region of the beginnings of At-Bashi river (At-Bashi district of Kyrgyzstan). The results of the research demonstrated insubstantial and slow biogenicmigration of mercury in the ecosystems of lower strata of the At-Bashi mercury zones. The results of the research did not find any significant changes in the soil stratum. The territory under this study can be regarded as a zone with basic levels of mercury concentrations.Изучены эколого-биогеохимические особенности состояния ртути в природных экосистемах рудных зон в районе верховий р.Ат-Баши (Ат-Башинского района Кыргызстана). Исследованиями установлено, что на нижних участках Ат-Башинской ртутной зоны биогенная миграция ртути в объектах экосистем происходит слабо и особых изменении в почвенном покрове не отмечено. Изученную территорию данной провинции можно отнести к фоновым участкам.