Biochemical changes in male albino rats following single exposur e to crude oil and ciprofloxacinCrude oil, Ciprofloxacin - Shalakhmetova, T. M.; Mahmoud, K. E.; Umbayev, B. A. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Биохимиялық әдістердің көмегімен еркек егеуқұйрықтарда шикі мұнайдың (СО 3,0 мл / кг) және ципрофлоксациннің (CFХ, 200 мг / кг) бір рет әсер еткендегі гепатотоксикалық әсері зерттелді. Шикі мұнаймен әсер еткенде жануарлардың бауырындағы Р-450 цитохромы мөлшерінің, бақылаумен салыстырғанда, 1 күннен кейін 4,0 есе, ал 2 күннен кейін 7,6 есе жоғарылайтындығы, ал содан кейін алғашқы күнгі деңгейге дейін түсетіндігі анықталды. CFХ Р-450 белсенділігін едәуір тежейді, ал шикі мұнай мен CFХ әсері фермент белсенділігін индукциялайды, бірақ ол екеуінің біріккен әсері, шикі мұнайдың жеке әсерімен салыстырғанда, төмендеу болады. Р-450 цитохромы белсенділігінің тежелуі липидтердің (ПОЛ) тотығу процестеріне әсер етпейді, ал организмнен тежегіштерді алып тастаған кезде олардың белсенділігінің жоғарылауына және Р-450 цитохромы белсенділігінің кідіруіне алып келеді. Шикі мұнай және CFХ-тің бір қайтара әсері бауыр клеткаларында деструктивті өзгерістерге әкеледі, нәтижесінде CYР-450-дің ципрофлоксацин көмегімен тежелуі шикі мұнай әсерінен болған липидтердің асқын тотығуынан қорғай алмайды.