ОПРЕДЕЛЕНИЕ НОРМЫ НАКОПЛЕНИЯ ТБО Г. АСТАНА - Гумарова, Ж. Ж.; Оралбаева, М. Б. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Алғаш рет натуралық зерттеулер мен есептеулер негізінде Астана қаласы бойынша қатты тұрмыстық қалдықтардың жинақталу нормативтері: əртүрлі жабдықталуы бойынша тұрғын үйлер қоры мен əлеуметтік маңызды негізгі нысандардың төрт түрі үшін жалпы жəне дифференциалды нормалары анықталды. Қатты тұрмыстық қалдықтаржинақталуының көлемдерін өлшеу 2008-2009 жж. маусымдар бойынша тұрғын үйлер қоры жəне Астана қаласының басқа нысандарының түрлеріне қарай жеке-жеке əр маусымда 7 күн бойы үздіксіз жүргізілді. Барлық жүргізілген өлшеулер саны 5768: əр климаттық маусымда 153 контейнерден 1442-ден өлшеулер. 1998-2008 жж. аралығында Астана қ. полигондарында қатты қалдықтардың іс жүзіндежинақталуының ретроспективті мəліметтері пайдаланылды.Салыстырып талдау үшін тұтыну деңгейлері жақын жəне ұқсас климаттық жағдайлардағы Алматы, Мəскеу, Минск астаналарының ҚТҚ жинақталу нормалары бойынша ақпараттарды іздестіру жүргізілді. Астана қаласы үшін ҚТҚ жинақталуының төмендегі нормалары тағайындалды: жабдықталған тұрғын үйлер үшін жылына 2,0 м3/адам;жабдықталмаған тұрғын үйлер үшін жылына 3,0 м3/адам; Астана қаласы үшін ҚТҚ жалпы жинақталу нормасы – 2,5 м3/адам /жылына; ҚТҚ орташа тығыздығы 183 кг/м3.