(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Шығыс - Қазақстан аймағына тəн кадмий мен мыс сияқты ауыр металдардың жинақталуын бағалау мақсатында осы агроценоздардағы қыстық бидайлардың əртүрлі генотиптері зерттелді. Кадмий мен мыс мөлшері топырақта ШРК-дан асқан кезде дəндегі мыс мөлшері аз жəне ШРК-дан аспайтыны, ал мыс тұқымдар үшін ШРК-дан асатыны байқалды. Сонымен бірге зерттеу кезінде мырыш пен қорғасынның жинақталуында генетикалық белгі бойынша біршама айырмашылық табылды. Different genotypes of wheat in the East Kazakhstan agrocaenosis were investigated to assess the accumulation of such prior for the region heavy metals like cadmium and copper. It is shown that under quantities of cadmium and copper exceeding MPC (maximum permissible concentration) in the soil, the amount of copper in the grain slight and does not exceed the MPC, and the amount of cadmium - higher than the MPC for the seeds. The study also found significant differences in the accumulation of cadmium and copper on genotypic trait. Были исследованы различные генотипы озимой пшеницы в Восточно-Казахстанских агроценозах, с целью оценки накопления, таких приоритетных для этого региона тяжелых металлов, как кадмий и медь. Показано, что при количествах кадмия и меди, превышающих ПДК в почве, количество меди в зерне незначительное и не превышает ПДК, а кадмия - превышает ПДК для семян. Исследование также выявило значительные различия в накоплении кадмия и меди по генотипическому признаку.