(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Жобаның жұмысы - қорғасын-мырыш өндірісінің қалдықтар қоймасының жанындағы территориялардың топырақтары мен суларының ауыр металдармен жəне нитраттармен ластануының салдарына экологиялық баға беру. Топырақта қорғасынның жиналғаны анықталды, бұл металдың жалпы мөлшері ШРК дан екі есе артты. Басқа тексерілген үш металдар концентрациясы ( Cu, Cd, Zn) ШРК дан аспаған. Ra-226, Th-232 и K-40 индикаторе түрінде Diptychus dybowskii (Осман голый); жалаңаш биоиндикатор түрінде. Ra-226, Th-232 и K-40 элементтерің ШРК - дан асқаны анықталды. Prolonged pollution by heavy metals and radionucledes adjusting to lead-zink–dressing plant of town Tekeli.`The purpose of the work - environmental impact assessment of soil contamination and water pollution with heavy metals, radioactive elements and isotopes in the areas adjacent to the tailing of lead and zinc production. Revealed the accumulation of lead in soil exceeding the MAC for gross metal content of more than 2 times. The concentration of the other three metals (Cu, Cd, Zn) did not exceed the gross MAC. Revealed MAC on the content of Ra-226, Th-232 and K-40 as indicator Diptychus dybowskii (Osman naked). Работа посвящена изучению накопленного годами или пролонгированного загрязнения на территориях, прилегающих к горно-обогатительному комбинату (ГОК) г. Текели. Исследовано накопление ряда тяжелых металлов и радионуклидов в исследуемой зоне, определено кратное превышение ПДК. Анализировались вода, почва и ткани вида- индикатора – Османа голого. По первичным данным, можно судить о неблагоприятной радиационной обстановке на прилежащей к хвостохранилищу территории.