(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
В статье рассматриваются проблемы радиоактивного загрязнения, в том числе техногенного происхождения, которые включаются в биогеохимические циклы. Необходимо проведение радиоэкологического мониторинга для более углубленного изучения миграции радионуклидов в системе почва-растение. The problem of radio-active contamination is considered in the article migration phenomena of radio-nuclei is also mentioned well. It is nessesary to organize radio-ecological monitoring for profound study of radio-ecology. Бұл мақалада радионуклидтер миграциясы баяндалған. Олардың əртүрлі биологиялық объектілердің радиацияға сезімталдығы мысалға келтірілген. Мысал ретінде Семей ядролық сынақ полигоны алынады. Соншама уақыт бойы жүргізілген аса қуатты ядролық қару түрлерін сынау жұмыстары, бұл өңірдегі қоршаған ортада орны қайтып келмес күрделі экологиялық жағдайға ұшыратқан. Өсімдіктер мен жануарлар əлемінің тепе- теңдігі бұзылды. Иондаушы радиацияның жоғарғы дозасы ұзақ уақыт əсер ету нəтижесінде, ағзаның кейбір органдарын немесе бүкіл ағзаны қайта орнына келмейтіндей дəрежеде зақымдайды. Өйткені полигон территориясында жасанды ұзақ ғұмырлы радиоизотоптар: Cs-137, Sr-90, Am-241, Pu -239-240, Co-60 таралған. Радиоактивті заттардан шығатын энергия қоршаған ортаға сіңірілуі арқылы тірі ағза бойында, органдар мен тканьдерде, небір күрделі физикалық, химиялық жəне биохимиялық процестер туғызады.