(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада Алматы қаласының беттік суларының жағдайын зерттеу бойынша негізгі нәтижелер келтірілген. Зерттеу объектісі ретінде экологиялық және ландшафттық- рекреациялық маңызы зор Үлкен Алматы, Кіші Алматы және Есентай өзендері алынды. Зерттеу жүргізу барысында зерттеліп отырған өзендердің ауыр металдармен және кешенді сапа көрсеткіші – судың ластану индексі (СЛИ) бойынша ластанғаны анықталды. Алынған нәтижелер осы өзендердің ластануы су қорғау белдемдерінің және арналарының тұрмыстық, органикалық қалдықтармен ластануының нәтижесі болуы мүмкін. В статье представлены результаты изучения состояния поверхностных вод города Алматы.В качестве объекта были выбраны реки Большая Алматинка, Малая Алматинка и Есентай, которые имеют значительную экологическую и ландшафтно- рекреационную ценность. В ходе анализа было обнаружено загрязнение изучаемых рек по содержанию тяжелых металлов и по комплексному показателю качества – индексу загрязненности воды (ИЗВ). Полученные результаты свидетельствуют о том, что увеличение загрязнения воды изучаемых рек, возможно, связано с загрязнением водоохраной зоны и русла бытовым мусором, органическими веществам.