(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Заманауи сорбенттер инфекцияның қозып кетпеуіне және оның іріңге енбеуіне, жиналған экссудатты сіңіріп және олардың жиналуын ескеріп отыру керек. Өсімдікті дәрілерді көбінесе сыртқы тәнге, ісікке қарсы дәрілер және өсімдік құрамдас жақпа майларды қолданады. Бұл жұмыста карбонизделген күріш қауызы (ККҚ) негізіндегі наноқұрылымды сорбенттің іріңді инфекцияларды детоксикациялау қабілеттілігі зерттелді. Жара жазу шы және ісікке қарсы әсері бар қалампыр өсімдік дәрісі: жақпамай және май түрінде қолданылады. Қалампырдың эфир майы ісікке қарсы, антиоксидантты, анаболикті, антибактериялы және иммунды модуляциялайтын әсерлері бар, осының негізінде жара жазушы құрамдастырылған материал жасалынды. Нәтижеге қарағанда жараны жазу әсерінің ең белсендісі ККҚ және қалампыр эфир майы екендігі анықталды. Жара жазылу үдерісінің баяулау болғанын қалампыр сығындысы негізіндегі эфир майынан байқауға болады. Современные сорбенты должны препятствовать развитию инфекции и проникновению ее в рану, поглощать образующийся экссудат и предупреждать его скопление. Растительные средства применяют в основном наружно в виде примочек с противо воспалительными, антимикробными, не политическими препаратами и мазей с растительными компонентами. В настоящей работе изучено воздействие на гнойную рану сорбционного покрытия на основе карбонизированной рисовой шелухи, обогащенного эфирным маслом травы гвоздики. Выраженным ранозаживляющим и противо воспалительным действием обладает растительный препарат гвоздики, используемый в виде мази и масла. Эфирное масло гвоздики обладает противо воспалительным, антиоксидантным, анаболическим, антибактериальным и иммуномодулирующим эффектами, что послужило основанием для создания комбинированного ранозаживляющего материала. Наиболее выраженным ранозаживляющим действием, согласно результатам, обладают КРШ и эфирное масло гвоздики. Несколько медленнее происходило заживление раны подвлиянием эфирного масла экстракта гвоздики.