(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Данная статья посвящена изучению содержания тяжелых металлов в овощных культурах г. Павлодара. По результатам исследований установлено, что диапазон содержания тяжелых металлов в овощных культурах колеблется в широких пределах, что обусловлено биологическими особенностями возделываемых культур, характером загрязнения почвенного покрова. Картофель и свекла, выращиваемые на садовых участках, прилегающих к территории промышленных предприятий г. Павлодара, накапливают цинк, медь, свинец, кадмий в количествах, превышающих допустимые остаточные концентрации (ДОК). Следовательно, по санитарно- гигиеническим нормам данная продукция оказалась недоброкачественной и непригодной к употреблению. Томаты, огурцы, капуста успешнее ограничивают поступление металлов в органы запасания ассимилятов из загрязненных почв. Мақала Павлодар қаласының көкөніс дақылдарының құрамындағы ауыр металдарды зерттеуге арналған. Зерттеу нәтижесі бойынша, Павлодар қаласының көкөніс дақылдарында ауыр металдардың мөлшерінің біршама ауытқуы, өңделетін дақылдардың биологиялық ерекшеліктері және топырақ жамылғысының ластану сипатымен ескерілетініанықталды. Павлодар қаласының өнеркәсіптік кәсіпорындары аумағының маңындағы бақтар телімдерінде өсірілетін картоп пен қызылшада мырыш, мыс, қорғасын, кадмий ұйғарынды қалдықтар концентрациясын шамадан тыс жинақтайды. Сондықтан санитарлы- гигиеналық нормалар бойынша аталған өнімдер сапасы төмен және қолдануға жарамсыз болып қалды. Қызанақ, қияр, орамжапырақ ластанған топырақтардың ішіндегі ассимиляттар қорының органдарына металдардың түсуін жақсы шектейді.