(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада суармалы алқаптардағы, әсіресе топырақты суға бастыру тәсілімен егілетін күріш алқаптарында топырақтарда жүретін процестердің өздеріне тән ерекшеліктері қарастырылған. Күрішті су бастыру арқылы өсіру топырақ түзілу процестеріне өзіндік із салатыны жайлы,оның даму жағдайының ерекшелігі жыл сайынғы топырақты суға бастыру және оларды келесі кептіру мен кезектесуіне байланыстылығы жайлы. Топырақты суға бастыра салысымен, ондағы оттегіге жетіспеушілік жоғарылап, темірдің үш валентті түрі тотықсызданып, екі валентті темірдің концентрациясының артуы, күкіртті сутегінің мөлшерінің жоғарылауы күріш дақылына бастапқы өсу кезінде зиянды әсер етеді. Ал топырақты алдын ала суға бастырып,күрішті көшетті тәсілмен өсіргенде, жоғарыда айтылған дәстүрлі технологияда кездесетін кемшіліктерді бәсеңдетуге болады. Себебі, жоғарыдағы айтылған процестердің барлығы топырақ суға бастырысымен дамып, өздерінің шарықтау шегіне жетіп, екі аптадан кейін қалыпты деңгейге келеді. Күріш көшеті атызға, топырақты алдын ала суға бастырып, екі аптадан кейін отырғызылғандықтан да дәстүрлі технологиядағыдай зиянды әсерлер болмайды. В статье рассмотрены Свойства почвенных процессов предварительного затопления Акдалинского рисового массива. Исследованы особенности сезонного затопления земель при выращивании риса, обуславливающего оптимальные условия для прохождения предстоящих процессов в почве, способствующих повышению эффективного плодородия земель. Снижается кислородная недостаточность, уменьшается негативное влияние сероводорода и других отрицательных факторов. Таким образом, создаются оптимальные условия для дальнейшего роста культуры риса. При использовании традиционной технологии затопления повышается активность процессов окисления железа, увеличивается концентрация сероводорода, что оказывает отрицательное влияние при начальном этапе развития риса. При предварительном затоплении, рассадном методе удается предотварить вышеуказанные недостатки. При использовании нашей методики при предварительном затоплении почвенные процессы за 2 недели до посадки риса достигают своего пика, что уменьшает негативное влияние на культуру, отмечаемое при традиционной технологии.