(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Біздің алдыңғы еңбектерімізде альфа-фетопротеинның (АФП) əсерінен in vitro жағдайында тышқан сүйек кемігінің гемопоэздық бағаналы жасушаларының (ГБЖ) биологиялық белсенділігінің индукциясы көбінесе 2 типті Са2+-тəуелді сигналдық жүйенің - Са2+/кальмодулин/ кальциневринді жəне Са2+/кальмодулин/ СаМК каскадтары мен 2 цАМФ-тəуелді сигналдық жүйе – цАМФ/Ерас 1/2 – жəне цАМФ/РКА каскадтарының белсенденуіне тəуелді екенін дəлелдегенбіз. Бірақ бұл жолдардың сүйек кемігінің ГБЖ-ғы АФП-нің жалпы əсер ету механизмінің көрінісі ағза жағдайында зерттелінбеген болатын. Қазіргі еңбегімізде біз in vivo жағдайында АФП экзогенді жолмен енгізгендегі тышқан сүйек кемігінің ГБЖ-дағы анықталған Са2+-тəуелді жəне цАМФ-тəуелді сигналдық жүйелердің қызмет етуін зерттеуге тырыстық. Жануарлардың ГБЖ субпопуляцияларындағы анықталған Са2+/кальмодулин/ кальциневринді, Са2+/кальмодулин/ СаМК каскадтарының, сонымен қатар цАМФ/Ерас 1/2 – жəне цАМФ/РКА каскадтарының экзогенді АФП əсерінен белсенділігі жоғарылайтыны анықталды. Яғни, АФП жануарлардың ГБЖ-мен əсерлескенде берілген стимулға биологиялық белсенділіктің өзгерісі түріндегі жауаптың генерациясына жауапты in vitro жағдайындағыдай сигналды трансдукция механизмдерінің активациясын шақырады. It was shown in our previous work that induction of biological activities of mouse bone marrow hemopoietic stem cells under AFP exposure in vitro is depending on activation of 2 types of Ca2+-depending pathways: Са2+/calmodulin/calcineurin - and Са2+/calmodulin/СаМК. It also depends on activation of 2 cAMP-mediated pathways: cAMP/Epac1/2- and cAMP/РКА. However, organization of such AFP-induced pathways in bone marrow HSC is still unclear. In this work we tried to investigate organization of Ca2+-depending pathways and cAMP-mediated pathways in mouse bone marrow HSC in vivo under AFP treatment. Ранее было показано, что индукция биологической активности мышиных фетопротеина (АФП) в условиях in vitro в значительной степени зависит от активации двух типов Са2+-зависимых сигнальных путей: Са2+/кальмодулин/кальциневринового- и Са2+/кальмодулин/ СаМК каскадов, а также двух цАМФ-зависимых сигнальных путей:цАМФ/Epac1/2- и цАМФ/РКА каскадов. Однако состояние данных ветвей общего механизма действия АФП в ГСК костного мозга в условиях организма не были изучены. В данной работе мы попытались изучить функционирование выявленных Са2+-зависимых- и цАМФ-зависимых сигнальных путей в мышиных ГСК костного мозга в условиях in vivo при экзогенном введении АФП. В результате, была доказана активация Са2+/кальмодулин/кальциневринового- и Са2+/кальмодулин/СаМК каскадов, как и цАМФ/Epac1/2- и цАМФ/РКА каскадов в изученных субпопуляциях ГСК в костном мозге животных под воздействием экзогенного АФП. Следовательно, АФП при взаимодействии с ГСК в костном мозге животных инициирует активацию тех же самых механизмов сигнальной трансдукции, что и в условиях in vitro, которые, вероятнее всего, и ответственны за генерацию их ответной реакции на данный стимул в виде изменения их биологической активности.