(untitled) (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Жұмыста Қазақстанның əртүрлі аймақтарының топы рақ тарындағы микроорганизмдердің əртүрлі эколого-трофикалық топтарының саны тура- лы нəтижелер көр се тілген. Зерттеу нəтижелері алынған мəліметтер зерттелген топырақтардағы микробиологиялық көрсеткіштер ұқсас жəне бірбағытта болғандығын көрсетеді. Бактериялардың саны беткі горизонтта біртіндеп, кəдімгі қара топырақтан шөлейттің сұрғылт топырағына дейін азаятындығы анықталды. Топырақтағы бактериялардың саны қаншалықты көп болса, соншалықты минерализдену деңгейі мен олиготрофтық индексі жоғары болды.