ЭКОЛОГИЧЕСКОЕ ИСПЫТАНИЕ ЛИНИЙ И СОРТОВ ЯРОВОЙ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ (TRITICUM AESTIVUM L.). (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада генетикалық коллекция линияларының жəне жаздық бидай сорттарының (ӨББИ) экологиялық сынақ нəтижелері көрсетілген. Қазақстанның оңтүстік жəне оңтүстік-шығысы күздік бидайдыөңдеудің негізгі аймағы екені белгілі, сондықтан осы дақылдың негізгі өңдеу аймақтары үшін линияларды жəне олардың негізінде шығарылған жаздық бидайларға сұрыптау жүргізу қажет болды. Жүргізілген зерттеулердің нəтижесі Мемлекеттік сынаққа жаздық бидайдың 2 сорты жіберілді, олардың екеуі Солтүстік Қазақстан жəне Павлодар облыстарында өңдеу үшін ұсынылды.The results of ecological trials of lines from the genetic collection and cultivars of spring common wheat of the Institute of Plant Biology and Biotechnology are presented in this article. It is known that South and South-East of Kazakhstan are the main areas of winter wheat cultivation. In this connection it was necessary to carry out screeningthe lines and the spring common wheat cultivars created on their base for the main wheat cultivation regions. The result of the carried out researches are 2 cultivars of spring common wheat: 2 of them are predetermined for cultivation in the North Kazakhstan and Pavlodar areas.В статье представлены результаты экологического испытания линий генетической коллекции и сортов яровой мягкой пшеницы ДГП «ИББР». Известно, что юг и юго-восток Казахстана – основной ареал возделывания озимой пшеницы, поэтому было необходимо провести отбор линий и создаваемых на их основе сортов яровой мягкой пшеницы для основных регионов возделывания этой культуры. Результат проведенных исследований – переданные на Государственное испытание 2 сорта яровой мягкой пшеницы, два из них предназначены для возделывания в Северо-казахстанской и Павлодарской областях.