О СОДЕРЖАНИИ НЕФТЯНЫХ УГЛЕВОДОРОДОВ В МОРСКОЙ РЫБЕ КАСПИЙСКОЙ АКВАТОРИИ. (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
2008 жылы күз экспедициясы, 2009 жылғы күз жəне көктем теңіз экспедициясын жүргізу барысында Каспий теңізінің Қазақстан секторында солтүстік жəне орталық бөліктерінен алынған балықтардыңбұлшық ет ұлпаларын зерттеу нəтижесінде Каспий теңізінің аса ластанған бөліктері анықталды. 2008 жылы көктемде балықтағы мұнай көмірсутектер мөлшер і- 2,4-216,0 мг/кг; 2009 ж. көктемде - 21,4-512,7мг/кг, 2009 ж. күзде - 4,0-332,4 мг/кг құрады. Каспий теңізінің Қазақстан секторының солтүстік жəне орталық бөліктерінде ихтиофауна өкілділігінде шоғырланған мұнай көмірсутектер мөлшері зерттелген аймақтың токсикологиялық жағдайда екендігін сипаттайды.Tests of muscular tissues of fish selected after capturing in the central and north parts of Kazakhstan sector of Caspian Sea during autumn sea expedition in 2008 and sea expeditions in spring and autumn of 2009 showed the most contaminated areas of Caspian Sea. In spring, 2008 year the content of petroleum hydrocarbons in fish was 2.4-216.0mg/kg; in spring, 2009 - it was 21.4-512.7 mg/kg and in autumn, 2009 it was 4.0-332.4. Data on HC-hydrocarbons cumulation in fish fauna of central and north parts of Kazakhstan sector of Caspian Sea shows toxicological situation in the region under investigation.В статье представлены результаты двухлетних исследований мышечной ткани рыб, отловленных в северной и центральной части казахстанского сектора Каспийского моря на содержание углеводородов нефтяного ряда методом газожидкостной хроматографии (ГЖХ). Установлено, что ряды по убыванию кумуляции нефтяных углеводородов в мышечной ткани представителей ихтиофауны Каспия можно расположить следующим образом: Карповые (Cyprinidae), Осетровые (Acipenser), Сельдевые (Clupeidae).