Факторы интенсификации сельскохозяйственного производства (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Зерттеу нәтижелері топырақтың су өткізбейтіндігі және қопарылған қабатының тығыздалуы ауыл-шаруашылық дақылдарының өнімділігіне периодты артық ылғалдандыру аймағында ғана емес, сонымен қатар жеткіліксіз ылғалдандыру аймағында да әсер ететіндігін көрсетті. Бұл факторлардың кері әсері топырақтың құрылымы нашар, олардың суөткізгіштігі және қопарылу горизонтының тығыздануы төмен болған кезде, сәйкесінше жоғарылайды. Қазақстанның күріш егілетін аймақтарындағы толтырып суару әдістері кезінде үлкен көлемде жеңіл еритін тұздар жер асты және жер үсті суларымен бірге төгілуінен төменгі рельефтерде сор топырақтардың түзілуіне әкеліп соғады. Біздің ойымызша, бұру торшасы бар қопсытып-кәріз салғыш әдісі сор, сортаң және басқа да топырақтардың таралуына төтеп беріп, сонымен қатар топырақ эрозияға ұшырауын төмендетеді.