Мойылды шипажайының табиғи- аймақтық кешендерінің тұрақтылық мәселелері (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада Мойылды шипажайының табиғи аймақтық кешендерінің тұрақтылық мәселелері қарастырылған. Соның ішінде емдік қасиеті бар рапаның химиялық құрамына тоқталып, көлдің сулы- тұзды режимінің тұрақтылығының кейбір мәселелері айтылған. Шипажайдың ластану көздері негізінен өндірістік аймақтар екенін айта кетіп, техногенді және антропогенді әсерлер көздері,экологиялық мәселелі өндірістер келтірілген, сонымен қатар ластану жолдары көрсетілген. Көлдің тұрақтылығын сақтаудың бірден- бір жолы суқорғалатын зоналар мен тілкемдер орнату шараларына тоқталады. Келтірілген мәліметтер мен нақтыланған көрсеткіштер автордың жүргізген ғылыми- ізденіс зерттеу жұмыстары негізінде жасалынған.В статье рассматриваются некоторые проблемы устойчивости природно- территориальных комплексов санатория Мойылды. В том числе приведен химический состав лечебной рапы, некторые проблемы водно- солевого режима озера. В статье так же рассмотрены источники и пути загрязнения озера Мойылды. Приведены решения проблем загрязнения озера, рассмотрены водноохраняемые зона и полосы озера.