Қазақстанның оңтүстік-шығысында күріш өсімдігінің анатомиялық құрылысына тамшылтып суғару технологиясының әсері (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада күріш сорттарының зертханалық және егістік жағдайда зерттеу нәтижелері келтірілген. Фенологиялық бақылау нәтижесінде зертханалық жағдайда өну қарқындылығы анықтал ған және тамшы латып суғару арқылы егістік жағдайында өсірілген күріш өсімдігінің анатомиялық құрылысы зерттелген. Зерттеу нәтижесінде, Ару сортының тұқымының өну қарқындылығы – 90%, Янтарь сорты – 95%, ал ең жоғары көрсет кішті Каз НИИР 5 сорты 98%ды көрсеткен. Тамырдың анатомиялық құрылысында ауалық қуыстар айқын байқалған, орталық шеңбер көлемі алғашқы қабық пен салыстырғанда өте кіші болып келген, ортасында 4 ксилема түтігі анық көрінеді. Күріш жапырағының орталық жүйкесінде бірнеше өткізгіш шоқтар 2 үлкен ауалық қуыстар шеттерінде ғана орналасқан. Сабақтың құрылысында сабақтың ортасы қуыс және сабақ сырты тегіс емес, сыртына қарай шығыңқы болып келген. Осы шығыңқы жерінде кіші өткізгіш шоқтар орналасқан.В статье приведены данные исследования сортов риса в лабораторных и полевых условиях. В результате фенологического контроля была определена всхожесть сортов риса в лабораторных условиях и было исследовано анатомическое строение риса, выращенного в полевых условиях с капельным орошением. В результате исследования всхожесть сорта Ару составляла 90%, всхо жесть сорта янтарь – 95%, и самый высокий показатель был у сорта Каз НИИР 5 – 98%. На анатомическом строении корня обнаружены воздухоносные полости, объем центрального цилиндра, по сравнению с первичной корой, меньше, в центральной части четко видны 4 ксилемных сосуда. На центральной жилке листа риса расположены 2 воздухо носные полости, вокруг которых расположено несколько проводящих пучков. В строении стебля, по центру, образовалась полость, по краям стебель шероховатый. На выступах расположены мелкие проводящие пучки.