Онтогенездің ерте даму сатысында әртүрлі типті тұздану жағдайында күріш сорттары мен гибридтерінің төзімділігін бағалау (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Өсімдіктердің қоршаған ортаның абиотикалық факторларына төзімділік механизмін зерттеу биологияда іргелі мәселелердің бірі болып табылады. Оның шешімі экстремалды жағдайда, атап айтқанда интенсивті тұздану кезінде өсімдіктің төзімділік стратегиясын анықтауда маңызы зор. Қазақстанның күріш егіншілігіндегі негізгі мәселелердің бірі топырақтың гумусты және мелиоративті жағдайының нашарлауы, екінші ретті тұздану және деградация болып табылады. Қазақстандағы негізгі егілетін күріштің сорттары топырақтың екінші ретті тұздану ауданының ұлғаюына байланысты азықтүлік өндірісінің сұраныстарын қанағаттандыра алмай отыр. Сондықтанда, өндіріске тұзға төзімді сорттарды енгізу –отандық күріш егіншілігіндегі басты міндет. Жаһандық практика тұзға төзімді күріштің сорттарын өсірудің экономикалық жағынан рентабельді екенін дәлелдеп отыр.Сондықтан, зерттеу жұмысы барысында онтогенездің ерте даму кезеңінде отандық және шетелдік күріштің сорттары мен F2 гибридтері өскіндерінің хлоридті, сульфатты және карбонатты тұздану типтеріне төзімділігіне зертханалық жағдайда скрининг жүргізіліп, тұздануға сезімтал және төзімді генотиптер анықталды. Изучение механизмов устойчивости растений к повреждающему действию абиотических факторов является одной из фундаментальных проблем биологии. Ее решение имеет принципиальное значение для понимания стратегии выживания растений в экстремальных условиях, прежде всего в условиях интенсивного засоления. Одной из проблем рисоводсва Казахстана является ухудшения гумусного и мелиоративного состояния почв, усиление их вторичного засоления и деградации. Основные возделываемые сорта риса в Казахстане уже не в состоянии отвечать возросшим запросам производства перерабатывающей и пищевой промышленности в связи с расширением площадей вторично засоленных почв. Внедрение солеустойчивых сортов в производственную практику – основная задача современного отечественного рисосеяния. Мировая практика показала, что экономическая эффективность возделывания солеустойчивых сортов рентабельна.Поэтому проведен предварительный скрининг отечественных и зарубежных сортов и гибридов F2 риса на ранних этапах онтогенеза в условиях хлоридного, сульфатного, карбонатного засоления в лабораторных условиях и выявлены наиболее устойчивые и чувствительные генотипы.