Егістікті алдын ала суға бастырудың топырақтағы биологиялық белсенділікке әсері (Eurasian Journal of Ecology, 2016)
Мақалада Ақдала күріш алқабы топырағын зерттеу барысында егістікті алдын ала суға бастырудың топырақтағы биологиялық белсенділікке әсері қарастырылған. Зерттеу нысаны ретінде топырақтағы сульфатты редукциялайтын, темірді тотықсыздандыратын микроағзалар және бактериялар мен актиномицеттердің маусымдық өзгерісі алынды. Сонымен қатар целлюлоза ыдыратушы және протеаза ферменттерінің суға бастырылған топырақтағы белсенділіктері зерттелген.Жүргізілген зерттеулердің нәтижесі бойынша, минералды азотты пайдаланатын микроағзаларға қарағанда, органикалық азотты пайдаланатын бактериялардың саныкөп екендігі анықталды. Микробиологиялық процестердің маусымдық құбылымын зерттеу нәтижесінде, жаз айында температураның жоғары болуына және органикалық заттардың ыдырау процесінің қарқынды жүруінен актиномицеттер мен бактериялардың саны көп мөлшерде кездеседі. В статье приведены результаты исследования по влиянию предварительного затопления почвы на ее биологическую активность. Объектом исследования является определение сезонной динамики сульфаторедуцирующих и железо восстанавливающих микроорганизмов и бактерий, а также актиномицетов. Исследована активность целлюлозы, разлагаемой бактериями и ферментами протеазы, в затопляемых почвах.По полученным результатам исследования определена эффективность технологиипредварительного затопления почв.В ходе проведения научной работы установлено, что количество бактерий, использующих органический азот, больше, чем количество бактерий, потребляющих минеральный азот. При изучении сезонной динамики микробиологических процессов, а именно в летнее время, в связи с высокой интенсивностью разлагаемости органических веществ возрастает содержание актиномицетов и бактерии в почве.