Amangeldin M., Kenzhebayeva S., Bikebayeva A., Maidanova B. Structure analysis of the worldwide pharmaceutical market and prospects for its development in Kazakhstan: Al-Farabi Kazakh National University, Kazakhstan, Almaty; 2 - Xinjiang institute of medicine, China, Urumqi (Eurasian Journal of Ecology, 2018)
Соңғы жылдары дәстүрлі және халық медицинасында дәрілік шикізатты дайындауүшін шипалы өсімдіктерге ерекше назар мен оларды қолдану аясы кеңеюде. Сондай-ақ, өзденсаулығына алаңдайтын адамдардың саны да жыл сайын артуда. Салауатты өмір сүрусалтын ұстану, дұрыс тамақтану және созылмалы ауруларды шипалы өсімдіктермен емдеутиімдірек, себебі ағза үшін табиғи, химиялық препараттарға қарағанда улылығы аз және ұзақуақыт қолдануға ыңғайлы. Мақаладағы әдебиеттер негізінде берілген әдебиеттік шолудаFrángula álnus өсімдігінің пайдалы және дәрілік қасиеттері көрсетілген. Бұл ерекше өсімдіктіңнегізгі фармакологиялық әсерін анықтайтын антрагликозидтер. Олар сынғақ итшомырттыңжапырағында, қабығында, жемістерінде, бүршіктерінде көптеп кездеседі. Дәстүрлі емесмедицинада Frángula álnus өсімдігі гастритте, асқазан мен он екі елі ішектің жараларында, бауырауруларында, жүрек жетіспеушілігінде, асқынған жөтелде, ревматизм және радикулитте, теріауруларында қолданылады. Препараттың емдік әсері көпшілік жағдайларда әсер етуші негізгізатпен ғана анықталып қоймайды, сонымен қатар құрамындағы қанттар, минералды тұздар менмикроэлементтердің жалпы жиынтығымен сипатталады.Түйін сөздер: Frangula alnus, итшомырт, дәрілік өсімдіктер, медициналық шикізат.