(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
2009 жылдың жазында Іле өзені жоғарғы ортасы ағысында (Добын пристаны) судағы еріген темір қосылысы жəне жалпы фосфор жоғары екендігі белгілі болды. Балықтардың жаппай түрлері организмінде қорғасын мен мыс нормаға сай келді. Кадмий концентрациясы зерттелінген экземплярлардың басым көпшілігінің бұлшық еттерінде максимальді шектік деңгейден аспады. Алынған аудан түрлік құрамға бай емес жəне су омыртқасыздарының сандық көрсеткіштері жоғары емес, сол сияқты ихтиофауна өте аз, негізінен басқа жақтық түрлер өкілдерімен берілді жəне олардың саны да аз. In summer of 2009 year the heightened content of dissoluble compound of iron and common phosphorus has been determined in the region of the upper-middle current of Ile River (Dobyn landing-stage). The content of zinc and copper in the organisms of the mass species of fishes corresponded to the norms. The concentration of cadmium in muscular tissue in the majority of the examined specimens did not exceed the maximum permissible level either. The given region is characterized by comparatively poor species composition and low quantitative indices of water invertebrates as well as by abject poverty of the ichthyofauna, presented mainly by strange species and their low numbers. Летом 2009 г. в районе верхнесреднего течения река Иле (створ пристань Добын) установлено повышенное содержание в воде растворимых соединений железа и общего фосфора. В организме массовых видов рыб содержание цинка и меди соответствовало нормативам. Концентрация кадмия в мышечной ткани у большинства исследованных экземпляров также не превышала максимально допустимого уровня. Данный район характеризуется сравнительно бедным видовым составом и низкими количественными показателями водных беспозвоночных, а также крайней бедностью ихтиофауны, представленной в основном чужеродными видами, и их низкой численностью.