(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада машина жасау өндірістік ғимараттың ауа ортасында зиянды заттарды төмендету жолдары бойынша әдістер және жүйелер қарастырылған. Жұмыс аймағындағы ауаны шаңсыздандыру жолы ретінде таңдалған циклондар, фильтр-шаңұстағыштар және желдету жүйелері туралы шетел автор-ларының баспаға шыққан зерттеулері талданған. Осы жүйелердің ауаны шаңдардан, қатты қалқымалы заттардан және зиянды газдардан тазарту дәрежелері ғылыми зерттеулерге негізделе отырып келтірілген. Ауаға түскен зиянды заттардың мөлшерін әртүрлі есептеу жолдарымен анықтап, қолдануға болатын төмендету жолдары көрсетілген. Изучены методы и системы по снижению вредных веществ в воздухе промышленных помещений машиностроительной промышленности. Анализированы исследования зарубежных авторов исполь- зования циклонов, фильтров-пылеуловителей и системы вентиляции для очистки воздуха рабочей зоны. Приведены, основанные на научных исследованиях, степени очистки этих систем от пылей, твердых взвещанных частиц и вредных газов. Представлены возможные пути определения разными расчетами и применения расчетов для снижения количества вредных веществ в воздухе рабочей зоны.