(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Қазақстанның солтүстік өңірінде пайдаланылатын пестицидтердің қарқындылығы аумақтық пестицидтік жүктеме көрсеткіші және аумақтық жүктеменің интегралдық индексі бойынша сарапталған. Зерттелген өңірдегі аумақтық жүктеменің орташа деңгейіне қарамастан, облыстар тұрғысындағы сараптама облыстардың жеке аудандарында аталған көрсеткіштің 1 кг/га асатынын көрсеткен. Аумақтық жүктеменің құрылымындағы жоғары үлесті 3-сыныпты қауіптілігі бар әрекет етуші заттектер құрайды, олардың канцерогендік әсерінің ықтималдығы аз, топырақтағы тұрақтылығы әлсіз. Проанализирована интенсивность применения пестицидов в северном регионе Казахстана по показателю территориальной пестицидной нагрузки и интегральному индексу территориальной на- грузки. Несмотря на средний уровень территориальной нагрузки в исследованном регионе, анализ в разрезе областей выявил, что в отдельных районах областей данный показатель превышал 1 кг/га. Наибольший удельный вклад в структуру пестицидной нагрузки внесли действующие вещества 3-го класса опасности, с маловероятным канцерогенным действием, умеренно стойкие в почве.