(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В статье приведен краткий исторический обзор состояния и перспективы восстановления редкого исчезающего вида каучуконоса Тау-сагыз. Освещены методики введения в культуру и организации питомников. Отражены перспективы использования биотехнологических методов (микроклональное размножение) для получения новых линий тау-сагыза с высоким содержанием каучука. Тау-сағыз каучук иеленуші жоғалып бара жатқан және сирек кездесетін өсімдікті өсірудің қазіргі жағдайы және оны қайта қалпына келтірудің болашағы қарастырылған. Тәлімбақты ұйымдастыру және жасанды жағдайда өсірудің әдістемелері келтірілген. Сонымен қатар жоғары мөлшерде каучугі бар тау-сағыздың жаңа линияларын алу үшін биотехнологиялық әдістерін (микроклондық көбейту) пайдалану болашағы қарастырылады.