(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Климат является одной из важнейших физико-географических характеристик любого города. В этом аспекте представляет интерес вопрос об изменениях основных величин климата южной столицы и самого крупного города Республики Казахстан – Алматы, за период действия городской метеостанции, т.е. за 130 лет, с 1880 по 2010 г. Особенности климатического режима города обусловлены, пре- жде всего, его географическим положением. Климат кез келген қала үшін маңызды физика-географиялық сипаттамасы болып табылады. Осы мәселеде Қазақстан Республикасының ірі қаласы және оңтүстік астанасы – Алматының қалалық метеостанциясының қызметі кезеңіндегі, яғни 130 жыл, 1880-2010 жж. аралығындағы климаттық өзгерісі ерекше қызығушылық тудырады. Қаланың климаттық режимі оның орналасуымен тікелей байланысты.