(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В работе приведены данные о загрязнении окружающей среды (воды) Восточно-Казахстанской, Паволодарской, Акмолинской и Северо-Казахстанской областей канцерогенным БП класса ПАУ. В воде открытых и закрытых водоемов выявлено высокое содержание БП, превышающее ПДК в 2-5 раз. Эффективность очистных сооружений, оценивая их по БП, следует считать недостаточной или даже нулевой. Органам надзора за окружающей средой и акиматам этих областей необходимо усилить контроль и добиться модернизации и (или) замены очистных сооружений. Бұл жұмыста шығыс қазақстан, павлодар, ақмола, солтүстік қазақстан облыстарының қоршаған ортасының (су) көптізбекті ароматикалық көмірсулар класынан канцерогендік бенз(а)пиренмен (бп) ластанғаны туралы мәліметтер берілген. Жер асты, жер үсті су көздерінде бп бекітілген шамадан 2-5 есе артық дәрежеде табылған. Бп бойынша су тазарту құралдарының тиімділігі жеткіліксіз немесе жоқ деуге болады. Осы облыстардың әкімдері және қоршаған ортаға жауапты ұйымдар су құралдарын бақылауды және оларды жетілдіруге немесе жаңартуға күш салулары қажет.