(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
В процессе исследования была оценена сорбционная активность абсорбента на основе торфяного сфагнового мха по отношению к нефтепродуктам месторождения Каламкас для определения возможности применения абсорбента при очистке воды от нефтепродуктов с целью достижения минимальной концентрации нефтепродукта (≥50мг/дм3) в сточной воде, закачиваемой в пласт для поддержания пластового давления. Зерттеу барысында қабат қысымын ұстау үшін қабатқа айдалатын су құрамындағы мұнай өнімдерінің минималды концентрациясына (≥50мг/дм3) жету мақсатында қабат суын мұнай өнімдерінен тазалауға қолдану мүмкіндігін айқындау үшін сфагнум мүгінің шымтезегі негізіндегі абсорбентінің Қаламқас кен орнындығы мұнай өнімдерін сорбциялау белсенділігі анықталды.