(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Хвостохранилища, выполненные без учёта фильтрации и других факторов, нередко становятся источником экологической опасности, в том числе источником загрязнения почвенных вод и атмосферы при пылепереносе. Такая ситуация сложилась в хвостохранилище Кошкар-ата, которая была отведена под складирование отходов производства Прикаспийскому горно-металлургическому комбинату. Это самое большое хвостохранилище радиоактивных веществ в мире. В статье раскрывается история образования хвостохранилища и дается анализ современного экологического состояния озера и ее воздействие на окружающую среду Фильтрациясыз және басқа да факторларды есепке алмай құрылған қалдықтар қоймалары, көп жағдайда экологиялық қауіпті жерге айналады, әсіресе топырақ сулары және шаң арқылы атмосфераның ластану көзі болып келеді. Мұндай жағдай, кезінде Каспий тау-кен комбинаты өндірісінің қалдықтарын төгуге арналған Қошқар атада орын алып отыр. Қошқар ата – дүние жүзіндегі ең ірі радиациялық заттар қоймасы. Мақалада радиациялық қойманың пайда болуы және оның қазіргі кездегі экологиялық жағдайы қарастырылып, қоршаған ортаға әсері сипатталады.