(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада митоз процессінің ынталануының жаңа механизмі ұсынылады. Ол гипотезаның негізі жасушаның көлемінің созылу кезіндегі геометриялық (стереометриялық) өзгеруіне сүйенеді. Көлемнің өзгеруі жасуша пішінінің өзгеруімен байланысты, бұл, біздің ойымызша, жасушаның бөлінуінің ынталануына алып келеді. В статье рассказывается о новом механизме стимуляции деления клетки. Данная гипотеза основана на геометрическом (стереометрическом) изменении клеточного объема при растяжении тканей. Изменение объема связано с изменением формы клеток, это, по нашему мнению, приводит к стимуляции деления клетки.