(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Мақалада ұлпалардың созылуының күштенуі кезіндегі регенерация ерекшеліктерін зерттеу өзектілігі көрсетілген. Алға қойылған мақсаттарды шешуді жүзеге асыру созылудың күштенуі кезінде регенеративтік үдерістің терең механизмдерін ашуға мүмкіндік береді жекелей алғанда ағзаның қайта қалпына келуін, ал мүмкіндігінше толықтай түрлі патологиялық жағдайларды емдеуге дәрілік құралдарды жасап шығаруды негіздеуде ауқымды теориялық материал болып табылады. Терең әрі жекелей зерттеу келешекте көптеген ауруларды біз бүкіл ағзаның патологиясы деп білетін қартаюды да емдеу үшін алынатын дәрілік препараттардың теория жүзіндегі алғышарттарын құрастырып, осы үрдістерді басқаруға мүмкіндік береді. В статье показана актуальность изучения регенерационных особенностей при напряжении растяжения тканей, а также перспективы исследования, результаты которого позволят раскрыть глубинные механизмы регенерационного процесса при напряжении растяжения, в частности, и восстановительных реакций организма, в целом, и дадут достаточный теоретический материал для обоснования создания лекарственных средств для лечения различных патологических состояний. Более глубокое и детальное изучение, а в дальнейшем управление этими процессами позволят создать теоретиче- ские предпосылки для получения лекарственных препаратов для лечения многих болезней, вплоть до старения, которое мы также считаем патологией всего организма.