(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Рассматривается вопрос влияния резких колебаний температуры воды на протекание гидрохимических процессов в водохранилище охладителе Экибастузской ГРЭС-1. Установлено, что резкие колебания температуры воды не только в течение года, сезона, но даже суток сказываются на поведении компонентов химического состава: главных ионов, газов, биогенных и органических веществ. Резкие колебания температуры, в конечном итоге, приводят к изменению класса, группы и даже типа воды. Доказано интенсивное выпадение карбоната кальция из воды водоема. Екібастұз ГРЭС-1 салқындатылған су қоймаларындағы гидрохимиялық үдерістер мен судағы температуралық тербелістердің әсері қалай болады деген сұрақтар қарастырылып, судың температурасының бір жыл ішінде емес, жыл мезгілінде де емес, тіпті сөткелеп те өзгеретін химиялық компоненттердің негізгі иондары, газдары, биогендік және органикалық заттары анықталды. Температура мен толқын тербелісінің тез өзгеруі нәтижесінде олардың кластары, топтары, тіпті, судың типтері де өзгеретінін дәлелдейді. Су қоймасынан кальций карбонаты интенсивті түрде төмендегені дәлелденді.