(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Проведен анализ содержания тяжелых металлов и радионуклидов в растительных сообществах на трансектах с развитым сельским хозяйством без техногенного и с техногенным воздействием. Исследования надземной фитомассы (G) и мортмассы (D, L) проведены в весенне-летние периоды. Концентрация тяжелых металлов и радионуклидов во фракциях растительных сообществ характеризуются неравномерностью. Наибольшее значение тяжелых металов и радионуклидов отмечено в надземной мортмассе растительных сообществ. Техногенді және техногенді әсері жоқ ауыл шаруашылығы дамыған трансекталардағы өсімдік қауымдастықтарын ауыр металдармен радионуклидтерге талдау жүргізілді. Жер бе-тіндегі фитомассаның (G) және мортмассаның (D, L) зерттеулері көктемгі, жазғы мезгілде жүргізілді. Өсімдік қауымдастығы фракцияларында ауыр металдар мен радионуклидтердің жинақталуы әртүрлі сипатта. Ауыр металдармен радионуклидтердің жинақталуының ең көп мәні өсімдік қауымдастығының жер бетіндегі мортмассасында анықталды