(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
С использованием многокопийных плазмид и векторов для геномной интеграции получены новые штаммы дрожжей эффективно экспрессирующие эндо-1,4-β-глюканазу гриба Aspergillus niger и цел- лобиогидролазу CEL7A гриба Lentinula edodes. Создан интегральный вектор, способный включаться в HO локус хромосомы с селективным маркерным геном устойчивости к генетицину (G418), конститутивным промотором и терминатором дрожжевой глицероальдегид 3-фосфат дегидрогеназы (GAPDH). Показано, что подходы, использованные в данной работе, могут быть перспективными для конструирования промышленных штаммов для ферментации целлюлозосодержащего сырья. Көп көшірмелі плазмидалармен интеграцияланушы векторларды қолдана отырып, Aspergillus мniger саңырауқұлағының эндо-1,4-β-глюканаза және Lentinula edodes целлобиогидролаза CEL7A ферменттерін эффективті түрде экспрессиялауға қабілетті жаңа ашытқы штамдары алынды. Генетицинге (G418) төзімділік көрсететін маркерлік ген KanMX4 пен ашытқы глицероальдегид 3-фосфат дегидрогеназа (GAPDH) генінің конститутивті промоторы мен терминаторына ие, хромосоманың НО локусына интеграциялануға қабілетті интегральді вектор құрастырылды. Аталмыш жүмыста қолданылған амалдардың целлюлозалы шикізатты ферментациялауға қабілетті өндірістік штамдар- ды құрастыруда тиімділігі көрсетілді.