(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Изучено пространственное распределение химических элементов в объектах окружающей среды (солевые отложения питьевых вод, листья, волосы) на территории города Павлодара для оценки сложившейся эколо- го-геохимической обстановки. На исследованной территории проведено зонирование территории по степени экологической неблагополучности, выявлены элементы, определяющие геохимическую специализацию, определены возможные факторы влияния на биоту. В условиях промышленного города на состав исследованных субстратов оказывают влияния как факторы природного, так и антропогенного характера. Павлодар қаласының территориясында орын алған экологиялық – геохимиялық жағдайды бағалау үшін қоршаған орта нысандарында (ауызсулардағы тұзды қалдықтар, жапырақтар, шаш) химиялық элементтердің кеңістікте таралуы зерттелген. Зерттеу жүргізілген территорияда экологиялық қолайсыздық деңгейі бойынша территорияны зарарсыздандыру жүргізілген, геохимиялық мамандандыруды анықтайтын элементтер айқындалған, биотаға әсер етуі мүмкін факторлар аңықталған. Өнеркәсіптік қала жағдайында зерттелген субстраттар құрамына табиғи да, антропогендік сиппатағы факторлар әсер етеді.