(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Нами были выделены нефтеокисляющие микроорганизмы на разработанной нами агарозной среде с эмульгированной Тритон Х-100 нефти. Установлено что деструкция нефти осуществляется не одним видом микроорганизма, а целым их консорциумом. Изучение консорциума нефтеокисляющих микроорганизмов показало наличие представителей следующих родов: Bacillus, Micrococcus, различные микромицеты и дрожжи подобные микроорганизмы. Тритон Х-100 мен эмульцияланған мұнай агар орта арқылы мұнай тотықтыратын микроорганизмдер алу әдісі шығарылды. Мұнай тотықтыру процессін жалғыз микроорганизм түрі емес, тұтас микроорганизм консорцимы боп атқара алады. Мұнай тотықтырушы микроорганизм консорциуымында келесі микроорганизмдер анықталды: Bacillus. Micrococcus туыстаның өкілдері және әртүрлі микромицеттер мен ашытқы тәріздес микроорганимдер анықталды.