(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Было изучено влияние синтетического моющего средст на морфологию жабр, кишечника, печени, почек рыб отряда карпообразных Danio rerio в концентрациях 40; 50; 60; 80 мг/л. в экспериментальных условиях. При концентрации средства «Ariel» 40 мг/л. в жабрах отмечались очаги некроза, геморрагии, слипания ламелл; в органах желудочно-кишечного тракта – десквамация эпителия слизистой оболочки; в печени выявлялись очаги микронекроза; в почках наблюдался отек стромы, полнокровие кровеносных сосудов. При концентрации средства «Ariel» 50 мг/л. в жабрах на ламеллах выявлялись геморрагии и очаги некроза эпителия; в органах желудочно-кишечного тракта отмечена десквамация эпителия слизистой оболочки; в печени выявлялось умеренное полнокровие кровеносных сосудов, очаговый некроз гепатоцитов, некроз эпителия желчных протоков; в почках наблюдался очаговый некроз эпителия почечных канальцев. При концентрациях средства «Ariel» 60 мг/л. и 80 мг/л. отмечалась массовая гибель экспериментальных рыб; во всех исследованных органах отмечен обширный некроз. Карп тәрізді отрядқа жататын Danio rerio балықтардың желбезегіне, ішегіне бауырына, бүйрегіне 40; 50; 60; 80 мг/л. концентрациялы «Ariel» синтетикалық жуғыш затының әсері зерттелді. «Ariel» синтетикалық жуғыш затының 40 мг/л. концентрациясымен әсер еткенде желбезекте некроз ошақтары, геморрагия, ламмелалардың бірігуі байқалды; қарын-ішек жолдарының мүшелерінде – шырышты қабат эпителийінің қабыршақтануы; бауырда микронекроз ошақтары, бүйректерде – стромалық ісінулер, қантамырларының қанмен кернелулері байқалды. «Ariel» синтетикалық жуғыш затының 50 мг/л. концентрациясымен әсер еткенде желбезек ламеллаларында геморрагия мен эпителийде некроз ошақтары; қарын-ішек жолдарының мүшелерінде – шырышты қабат эпителийінің қабырщақтануы; бауырда қантамырлардың қанмен кернелулері, гепатоциттердің некроз ошақтары, өт жолдары эпителийінің некрозы байқалды. «Ariel» синтетикалық жуғыш затының 60 мг/л.және 80 мг/л. концентрацияларымен әсер еткенде тәжірибе балықтарының жаппай өлімі болды және барлық зерттелетін мүшелерде кең көлемді некроз байқалды.