(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Экология сериясы, 2016)
Определено содержание тяжелых элементов (Cu, Zn, Ni, Mn, Fe, Cd, Pb) в почвах окрестностей медно-колчеданного месторождения. Выявлена мозаичность их содержания в зависимости от расстояния от карьера. Уста- новлены участки, имеющие превышение ПДК по содержанию меди, цинка и никеля. Мысты-колчеданды кен-орнының маңы топырақтарындағы ауыр металлдардың (Cu, Zn, Ni, Mn, Fe, Cd, Pb) құрамы анықталды. Ауыр металлдардың мөлшері карьердің орналасу ара қашықтығына тәуелді болды. Мыс, мырыш және никельдің шектік рауалы концентрациядан ШРК жоғары болған учаскелер анықталды.